Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O17
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KV5

Почетни граждани

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 14.06.2021

Със званието "Почетен гражданин на град Нови пазар" се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града.

Ирина Левченко

Ирина Левченко

Танков командир в Червената армия през Втората световна война. За действията си по време на войната тя е направена Герой на Съветския съюз през 1965г.

 

   
Калина Малина

Калина Малина

Райна Иванова Радева-Митова (1898–1979), по-известна под псевдонима Калина Малина, е българска детска писателка и преводачка, автор на около 50 книги за деца, както и на първия български детски роман Златно сърце (1930 г.), както и на още два романа.

 

   
 

Мара Хараланова

   
Иван Абаджиев

Иван Абаджиев

Роден е на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957).

 

   
Александър Върбанов

Александър Върбанов

Състезател по вдигане на тежести. Възпитаник е на треньора Иван Абаджиев. Трикратен световен шампион (1983 г., 1985 г., 1986 г.), трикратен европейски шампион (1983 г., 1985 г., 1986 г.)

Трикратният световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести.

 

   
 

Дяко Минков

Герой на социалистическия труд.

   
Симеон Русакиев

Проф. Симеон Русакиев

Български литературен историк и критик, е роден на 23 октомври 1910 г. в град Нови пазар. Завършва Славянска филология в СУ „Климент Охридски”. Специализира в СССР. Защитава докторска дисертация в Украинската АН. От 1954 г. е професор по руска и съветска литература в СУ. Заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1953-1958), декан на Филологическия факултет в университета (1960-1963) и завеждащ Катедрата по руска и съветска литература (1967-1975). Вицепрезидент на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (1967-1973). 

   
 

Никола Феодотов

Герой на социалистическия труд.

   
Лазаринка Настева

Д-р Лазаринка Настева

Преподавател по изкуствознание в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”.

   
Боян Боянов

Боян Боянов

През далечната 1958г. с навлизането на хандбала в България и тук един млад ентусиаст, учител по физическо възпитание  Боян Боянов създава и организира към тогавашното Спортно дружество „Спортист” Нови пазар. Първият отбор в града по хандбал момчета 12 г., а по-късно се създават и отбори момичета, с което е положено началото на изграждане на хандбална пирамида.  С този отбор идват и първите успехи на „Спортист”. Като домакини завоюват златни  медали и стават шампиони на България на тогавашното първенство за подрастващи. През 1986г. се създава първият женски отбор, който започва своето участие в „Б” хандбална група, която по това време е с много отбори и много силна.

   
Проф. Петър Ангелов

Проф. Петър Ангелов

Преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и автор на над 70 танцови постановки.

Сред произведенията му се открояват: "Стрели в момини двори", "Венец за невеста", "Танци от Голица", "Ветренски ергени", "Шуменски танци", "Камчийски танци", "Обреди за дъжд", "Шопски танци", "Хайдутин и мома", "На сватба", "Кокоревски ергени и много други. Връх в неговото творчество е постановката "Де гиди вино червено". Това е първата в страната голяма сценична форма в народно - сценичното изкуство, т.е. - музикално - танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. 

   
Д-р Веско Димов

Д-р Веско Димов

Доктор Веско Димов е стоматолог и общественик. Зъболекар на годината” за 2014-а.

   
Златко Златев

Златко Златев

Режисьор на ТТ ”Мелпоарт”
Театралната трупа е създадена през 1881 г. От 1972 г. режисьори на ТТ ”Мелпоарт” са Злати Златев и Пенка Златева.
Без прекъсване през годините се поставят пиеси от български и чужди автори.
Трупата е носител на престижни награди от международни и наши театрални конкурси и фестивали.
На Световния фестивал на театралното изкуство в Швейцария, с постановката “Змейова сватба” от Петко Тодоров, трупата става официален методичен състав на АИТА / Световна агенция на аматьорските театри/.
Три първи награди в три международни фестивала в гр. Благоевград.
Гастроли в Швеция, Чехия, Словения, Украйна и Молдова. През 2017 трупата гастролира в Чикаго и Ню Йорк.

 

   
Маргрет Владимирова

Маргрета Владимирова

Учител и ръководител на оркестър „Фанфарен“, мажоретен състав „Джуниър“ и мажоретен състав „Кадети“.

Огромен брой успехи и награди от Международни и Европейски участия.