Z6_PPGAHG800P6970Q5VL84SB10S7
Z7_PPGAHG800P6970Q5VL84SB1062

Побратимени градове

Дата на публикуване: 06.10.2020
Последна актуализация: 17.08.2021

През месец юли 2012 г. е подписан договорът за побратимяване между Нови пазар и турския град Инегьол между кметовете на двете общини Румен Панайотов и Алинур Акташ.

Град Инегьол се намира на Мраморно море. В него са развити туризмът, търговията, леката промишленост. Има преселници от България, които са се установили там през 1989 година.

Побратимени градове Инегьол

Инегьол (известен като Ἀγγελόκωμις, Ангелокомис през византийския период) е град (център на област Инегьол) в провинция Бурса в Турция. Населението му е 287 000 души (данни за 2011 г.). Инегьол е един от центровете на турската мебелна индустрия.

Макар и значително по-тих от съседите Бурса и Ескишехир, İnegöl запазва достатъчно атракции, за да го направи интересен за туристите с едно- или двудневна междинна спирка, както и притежава достатъчно непокътнати близки природни забележителности, за да може човек да бъде зает за по-дълъг престой. Забележителни туристически атракции са Градският музей на Инегол и (непосредствено до него) Историческата джамия. В близост до İnegöl се намира здравният курорт Ойлат (известен още като горещата изворна Ойлат), в непосредствена близост до пещерата Ойлат. Инегьол също е удобно разположен в близост до Улудаг, популярен ски курорт през зимните месеци.


През 2013 г. Молдовският район Тараклия сключи договор за споразумение (побратимяване) с българския град Нови пазар. Между населението на Тараклия и новопазарското население има трайни връзки.

град Тараклия

Много от хората, които живеят в Тараклия, са потомци на прокудените българи, които преди век и половина са прогонени от тежкото робство.

В тази нова земя те са намерили възможност да съществуват, да работят, да пренесат занаятите, своите обичаи и език. Партньорството между двата града се базира на принципите на равнопоставеност, взаиморазбиране, взаимно уважение и уважение към общоприетите ценности.

Целите на партньорството са взаимни контакти и визити на делегации от двата града за укрепване на културните и икономическите връзки, размяна на кадри, реализация на програми за сътрудничество в областта на образованието, спорта, здравеопазването, младежки дейности и др.


Могильов (на беларуски: Магілёў; на руски: Могилёв) е град в Беларус, административен център на Могильовска област. Населението на града е 381 353 души (по приблизителна оценка от 1 януари 2018 г.). Градът е пристанище на река Днепър.

Град Могильов

Градът се споменава за първи път в историческите записи през 1267 г. От 14 -ти век той е част от Великото херцогство Литовско, а след Люблинския съюз (1569), част от Полско -литовската общност, където става известен като Мохилев . През 16-17 век градът процъфтява като един от основните възли на търговските пътища изток-запад и север-юг.

През 1577 г. полският крал Стефан Батори му предоставя градски права съгласно Магдебургското право. През 1654 г. гражданите договарят договор за предаване на руснаците по мирен начин, ако евреите трябва да бъдат изгонени и имуществото им да бъде разделено между жителите на Могилев. Цар Алексей Михайлович се съгласи. Въпреки това, вместо да изгонват евреите, руските войски ги избиват, след като ги отвеждат до покрайнините на града. Градът е запален от силите на Чарлз XII през 1708 г., по време на Великата Северна война. След Първото разделяне на Полша през 1772 г. Могилев става част от Руската империя и става център на Могилевската губерния.

В годините 1915–1917, по време на Първата световна война, Ставка, щабът на Руската императорска армия, е базиран в града, а цар Николай II прекарва дълги периоди като главнокомандващ.

След Руската революция, през 1918 г., градът за кратко е окупиран от Германия и поставен под тяхната краткотрайна Беларуска народна република. През 1919 г. Могилев е превзет от силите на Съветска Русия и включен в Беларуската ССР. До Втората световна война и Холокоста, подобно на много други градове в Европа, Могилев е имал значително еврейско население: според руското преброяване от 1897 г., от общото население от 41 100, 21 500 са евреи (т.е. над 50 процента).

По време на операция „Барбароса“ градът е завладян от силите на Вермахта на 26 юли 1941 г. и остава под германска окупация до 28 юни 1944 г. Могильв става официална резиденция на Висшия СС и полицейски лидер (HSSPF) Ерих фон дем Бах. През този период евреите от Могильв бяха гетоизирани и систематично убивани от ордунгсполисей и служители на СС. Хайнрих Химлер лично е станал свидетел на екзекуциите на 279 евреи на 23 октомври 1941 г. По -късно същия месец редица пациенти с умствени увреждания са били отровени с изгорели газове от автомобили като експеримент; методът на убиване след това се прилага в няколко нацистки лагери за унищожение. Първоначалните планове за създаване на лагер на смъртта в Могилев бяха изоставени в полза на Мали Тростенец.

През 1944 г. напълно разрушеният град е освободен от Червената армия и върнат под съветски контрол. Тогава Могилев е бил мястото на трудов лагер за германски военнопленници.

Съвременният Могильов е голям индустриален град, произвеждащ синтетични влакна, промишлено оборудване, електрически двигатели и редица потребителски стоки. Mahilyow има институти за обучение на учители и машиностроене.