Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2KH2
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121C5

Спорт и младежки дейности

Дата на публикуване: 19.08.2020
Последна актуализация: 03.06.2022

Стартира процедура за набиране на проектни предложения по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 година със срок за кандидатстване  - 13.06.2022 г.

Подробна информация ще намерите в сайта на Министерство на младежта и спорта.

Община Нови пазар

 1. Общината осъществява координация, синхрон и оперативно взаимодействие с държавните и обществени институции и специализираните спортни организации;
 2. Подпомага участието на спортни организации в специализираните програми на Европейския съюз;
 3. Подпомага и координира дейността на спортните клубове за подобряване на здравното и физическо развитие на гражданите и постигане на високи спортни резултати;
 4. Координира дейностите между спортните клубове и частния сектор за по-добро развитие на масовия спорт;
 5. Следва политиката на Министерството на младежта и спорта; разработва и реализира общинска стратегия за младежка политика;
 6. Изготвя годишен спортен календар;
 7. Проучва и диагностицира състоянието на потребностите, интересите и проблемите на младежта;
 8. Инициира, стимулира и подпомага младежките партньорства на всички равнища, в. т. ч. и с органите на местната власт;
 9. Създава условия за активна творческа и спортна дейност, чрез доразвиване и създаване на нови младежки пространства;
 10. Насърчава и подпомага младежите със специални потребности;
 11. Осъществява контакти с различни организации и институции на международно, национално, регионално, местно равнище, имащи отношение към работата с младежта;
 12. Организира масови младежки прояви с комплексен социализиращ ефект – младежки изложения, фестивали, форуми, спортни състезания, международен обмен и др.

 

Регистър на спортните клубове

Спортен клуб Вид спорт Председател /лице за контакти Телефон Имейл
1 ФК “Ботев ”- гр. Нови пазар  Футбол  Йордан Иванов  0894589717 jordanmilenov@abv.bg
2 ФК „Герой” с.Зайчино ореше Футбол  Димитър Върбев 0899833994 z.oreshe@novipazar.bg
3 СК „ОЯМА” – Нови пазар Карате – киокушин  Илия Илиев 0897425039 kyokushin_n_pazar@abv.bg
4 СК „Киокушин”-Нови пазар Карате – киокушин  Иван Безус 0899826516 bezus_kyokushin@abv.bg
5 СК "Авитохол" Кикбокс Десислав Генчев 0895707407 skavitohol@mail.bg
6 СК “Хандбал” Хандбал Станислава Стоянова 0899154905 staska_@abv.bg
7 СК “Лека атлетика” Нови пазар Лека атлетика Елена Николаева 0895744990 sklanovipazar@abv.bg
8 СК „Прима” – Нови пазар Мажоретен Румен  Левски 0885707662 rulevski63@gmail.com
9 СК по тенис на маса „Ботев” Тенис на маса  Васил Тонев 0888914605 v.tonev1963@abv.bg
10 СК „Стихия” – Нови пазар Карате – киокушин Ния Иванова 0897866059 niocinka@abv.bg

Кратка история на спорта и спортните клубове

Спортен клуб по лека атлетика /СКЛА/ Нови пазар

„Царицата на спортовете"-леката атлетика е основен  вид спорт, който вече години отстоява спортната слава на Нови пазар. В почти 100 год.история атлетите от Нови пазар са печелили призови класирания в редица състезания от национални, балкански, международни състезания, организиране от БФЛА, БОК и Европейската атлетична асоциация. 
Първоначално спорта се развива в ДФС „Христо Ботев” Нови пазар, а през 1993 год. е регистриран по Закон за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЛНЦ/ 

В началото се развиват почти всички дисциплини, но в последствие остават основно средни и дълги бягания.
Гордост за града е дългогодишната национална състезателка Силвия Дънекова, която постави  национален рекорд в дисциплината 3000 м. – стипълчейз. Участничка на европейски първенства и летните олимпийски игри в Лондон 2012 г. Дънекова си осигури право да стартира на Световното първенство по лека атлетика в Москва 2014.     
В полуфиналното бягане Дънекова се класира за големия финал с национален рекорд от 9:35,62 сек., което е истински подвиг и най-добро постижение в историята на България. Тя е добрия пример за младите лекоатлети.

Мажоретен клуб СК „Прима”

Председател е Румен Левски. 

През 2017 година под негово ръководство СК “Прима Нови пазар“ за първи  участва на Европейско първенство нa NBTA Europa и печели второ място. 

През 2018 година традиционните участия в ежегодните фестивали „Мадарски конник“ и „Златен помпон“ им донасят първите места и възможности да представят България и Нови пазар на международни състезания. 2019 г. се оказа много ползотворна и донесе златен медал за отбора в Италия на Европейското първенство на NBTA, но това не е всичко. От там те се завръщат и с две втори места в категориите  „есхибишън корпус“ и „параден корпус“. 

С тези победи СК“ Прима Нови пазар“ стана първия български отбор завърнал се от първенство от такъв ранг с три купи. 

През тежката 2020 г. клуба участва в едно международно онлайн състезание и спечели отново първите места. Към края на същата година клуба подаде документи за пререгистрация, като на Общо събрание се взе решение и за промяна в името. 
Така в името на клуба бяха включени инициалите на основателката МВЛ /Маргрета Владимирова Левски/. 

С новото име на клуба „Прима МВЛ“ стана и член на Федерацията „Български Чирлийдинг Съюз“ , в чийто предмет на дейност са включени чирлидинг, батон туърлинг и мажоретните спортове. 
 

Хандбал:

Хандбалът един спорт е традиции в Нови пазар, който вече повече от 60 години постига  много  успехи за нашия град. През 2002г. е създаван  нов клуб приемник на ХК „Спортист” – СКХ „Васил Левски” гр.Нови пазар.
Отборите на СКХ „Васил Левски”всяка година са участници във  финалите на Държавните първенства, където са  извоювани в различните възрасти втори, трети места, множество класирания във втората половина от 5-8 място. Постижение е класирането през сезон 2009/10г., където отбора жени на СКХ „В.Левски” стана втори за Купата на България. През сезон 2012/13г.отбора жени на СКХ „В.Левски” е участник в елитната „А”РХГ като съшия сезон те стават  4-ти, 2013/14 г. стават носители на бронзовите медали.
През всичките години от създаването до сега през клуба са преминали много състезателки, които са били и национални състезателки, като: Мариана Дайлиева, Мария Кузманова, Невяна Милчева, Ваня Стоилова Десислава Илиева, Юланта Лимбайте ,Юланта Куницкайте, Станислава Стоянова, Светлана Николаева, Стела Топузакова, Нели Керанова, Лили Керанова, Моника Тодорова,  Жанета Емилова, Виктория Маринова, Глория Пламенова, Десислава Сашева, Лидия Бакърджиева.
А като треньори в клуба са били: Боян Боянов, Панайот Панайотов, Христо Коев-Кучето, Иван Димитров, Галина Пламенова, Юлиана Радева, Грета Хубчева, Десислава Сашева. В момента Отбора разполага с 96 картотекирани състезателки в 10г., 11г., 12г., 14г. и 16г. жени., а треньори на тези отбори са Станислава Стоянова, която е и Президент на Клуба,  Николай Топузаков и Христиана Драганова.
В последните години, състезателките от  спортен клуб по хандбал „Васил Левски” са постигнали следните успехи. През 2015 г. – 3 то място на държавен финал момичета 11 год., 2016 г. – класиране на финален етап в държавното първенство и купа България при възрасти – 12 год., 14 год., 16 год. и 19 год. девойки, 3-то място на държавен финал девойки 14 год., 2017 г. – класиране на държавен финал и купа България при следните възрасти – 12,14,16 и 19 год. момичета, 2018 г. – класиране на държавен финал  14 и 16 год. момичета и купа България 14,16 и 19 год. момичета. През 2019 участие на държавни финали и купа България на момичета 14 и 19 год., 2021 участие на държавни финали и купа България 12, 14 години, предстои държавно първенство по плажен хандбал за жени в гр. Несебър. 

Футбол:

Най-популярния спорт-футболът започва да се играе от 1919-1920 г. Първият футболен клуб „Съгласие" е основан през 1922 г., на махленски принцип възникват и други футболни клубове. През 1929 г. футболен клуб „Съгласие" се преименува в спортен клуб „Ботев", който е представителен отбор на Нови пазар и днес. Отборът играе последователно в Североизточната „Б" група, Зоналните групи „Янтра" и „Черно море", Североизточната „В" група. На два пъти новопазарските футболисти завоюват правото и участват в „Б" републиканска футболна група - през 1973/1974 г., 1993/1994 и 1994/1995 г. За статистиката остават победите над силни съперници като „Дунав” Русе, „Черно море” Варна, „Локомотив” Пловдив, „Нефтохимик” Бургас, „Лекс" Ловеч, за да се стигне до безспорния връх във футболната история на Нови пазар-достигане до четвъртфинал за Купата на Република България през 1994 г. Там „Ботев" среща многократния шампион на страната „Левски" София, в който играят редица национални състезатели, които няколко месеца по-късно ще завоюват четвърто място на световното първенство в САЩ. На стадион „Георги Аспарухов” на новопазарските футболисти им трябва равен резултат, за да станат първи в групата и да отидат на полуфинал. След блестяща игра на футболистите на „Ботев” голямата изненада е на път да се случи. Но шансът не е на тяхна страна. Минути преди края Даниел Боримиров бележи гол, а „Ботев” изпуска чисто положение в последната минута.
Много са талантливите футболисти защитавали честта на „Ботев" и Нови пазар през годините: Петър Темелков, Тотьо Куртев, Николай Изидоров-Казака, Йордан Лазаров-Кулака, Николай Попов-Попа, Иван Гочев-Гоча, Йордан Владимиров, Велин Величков, Такис Пилатос, Тони Курдов. Спортната си кариера приключи в „Ботев" дългогодишния вратар на националния отбор Георги Велинов, радваха новопазарци с играта си националите Стефан Лъхчиев, Григор Григоров, Илия Дяков, Пламен Петков, Румен Байрев.
Списъкът е дълъг и всеки от нас ще продължи да носи в сърцето си спомена за тяхното майсторство.
Към настоящият момент мъжкият отбор на ФК ,,Ботев’’ Нови пазар се състезава повече от 10 години в Североизточната Трета лига. През годините е утвърден като един от основните отбори в групата, като има няколко постигнати четвърти и пети места в крайното класиране. Гръбнакът на отбора е съставен от местни футболисти, минали през всички възрасти в детско-юношеската школа, което е признак за това, че в Нови пазар винаги са се раждали и ще продължават да се раждат талантливи футболисти. 
Младото поколение футболисти на ФК „Ботев" Нови пазар, чрез което се цели да се продължат  традициите  на футбола в Нови пазар е детско-юношеската школа,  която продължава да създава млади таланти, които да върнат футболната слава на „Ботев" Нови пазар. Повече от 100 деца тренират в школата на ФК ,,Ботев’’, като са разпределени по възрастова група, както следва: Футбол 5 /7-8 годишни/, Футбол 7 /9-10 годишни/, Футбол 9 /11-12 годишни/, Деца /13-14 годишни/ и Юноши младша възраст /15-16 годишни/. Треньори в детско-юношеската школа по футбол са Йордан Миленов, който е и президент на футболния отбор и Димитър Димитров. Двамата са действащи футболисти и съответно първи и втори капитан в мъжкия отбор на ФК ,,Ботев’’. 
През 2022 г. ФК ,,Ботев’’ ще навърши 100 години от своето създаване, като за юбилея са предвидени множество мероприятия, които ще се превърнат в един празник за град Нови пазар по  най-добрия и запомнящ се начин. с надежди за още по-славни времена за местните любители на футбола.

ФК „Герой” с.Зайчино ореше

Футбол в с. Зайчино ореше се играе, като организирана игра, още през 50- те години на миналия век. Футболният отбор е създаден през 1954 с наименованието „ Димитър Петров”. Тогава се е играело между съседни села. В този отбор е играл Желю Георгиев, който е живата легенда и Манол Лазаров, който тогава е бил юноша, също и футболиста, на който  в момента е кръстен настоящия отбор с наименованието „Герой”. 
През  1971 г. отборът се е борил за първото място в окръжна група с отбора на Дибич под наименованието „Червено знаме”. Председател на футболния клуб е бившия футболист Златин Кръстев, а юношата Манол Лазаров е бил вече улегнал футболист и е бил най – добрия централен нападател в групата. 
През 80-те години след кратка пауза отборът заиграва в „Б” окръжна група и спечелвайки  квалификацията се нарежда отново сред добрите в „А” окръжна. В този отбор тогава са играли Манол Лазаров, като играещ треньор, Милен Марков, Живко Иванов,  Веселин Дебърски, Николай Човеков, Борислав Ангелов, Христо Величков и др. от гр. Нови пазар. Също така, през 80-те години в с.Зайчино ореше е имало юношеска селекция, която беше на първо място в окръжна група със седем точки преднина съперниците си. 
След повторното прекъсване  от 20 г. и след инициативата на Севдалин Иванов, Борислав Ангелов, Златко Ставрев /внук на Злати Иванов, дългогодишен председател на футболния клуб в с. Зайчино ореше/,  през м. юли 2011 г.   ФК „Герой„ с. Зайчино ореше се възобновява. В отбора се състезават футболисти предимно от населени места на Община Нови пазар. В отбора има млади състезатели, с което се цели подмладяване и обхващане на все- повече младежи. В момента отборът се намира на втората позиция в класирането, което е и най- доброто класиране до сега.


Карате:

СКК „Киокушин” Нови пазар е създаден през 2009 г.  и се затвърдява  като един от силните и авторитетни клубове в страната с председател д – р Иван Безус. Най-престижните отличия носят националните ни състезатели. През 2015 г. Илиян Юнаков спечели бронзов медал при юношите в кат. до 60 кг. на Европейското първенство в Полша, а Фатих Фаик спечели бронзов медал при кадетите в кат. до 60 кг. на Европейското първенство в София през 2016 г. 
През месец февруари 2020 год. СКК „Киокушин” взе участие на Национално първенство за мъже и жени. Фатих Фаик спечели 2-ро място в кат. до 75 кг. и купа за най- техничен състезател.
Същият взе участие на технически лагер в Боровец през месец юли 2020 г., на който бе проведен  технически изпит, където Фатих Фаик защити майсторска степен-1-ви дан.
СКК „Киокушин”  взема участие на спаринг-тренировки в гр. Несебър, през месец август 2020 г., както и участие на спаринг семинар в гр. Пловдив през месец септември 2020 г.
През месец октомври 2020 г. състезателите от спортния клуб участваха на Национално първенство за деца до 10, 12 и 14 години в гр. Шумен, където завоюваха  3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала. През същия месец участваха  и  на турнир за купата на Ученическа спортна школа/ УСШ/ гр. Шумен за деца. Там те спечелиха 6 първи места.
От участието си  на Национална купа „Пловдив" през месец ноември 2020 г. за деца до 10, 12 и 14 години, спечелиха 3 златни и 1 бронзов медал.
През април 2021 г. в гр. Шумен, състезателите имат спечелени 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала.
На лагерът на Националния отбор за мъже, който се проведе през май тази година в гр. Пловдив,  Фатих Фаик е определен за участие на Европейското първенство за мъже в Тбилиси, Грузия, което ще се проведе  на 24 и 25.06. 2021 г.

Спортен клуб „Стихия“ е създаден през 2018 г.  с  председател Ния Иванова. За провеждането на тренировъчният процес се грижи  сенсей Теодор Георгиев. 
В спортният клуб тренират състезатели от различни възрасти групи. 
Национални състезатели през годините са –  Виктория Наскова състезател при девойки старша възраст, многократен републикански шампион медалист от много международни състезания. Най-добрите и успехи са на Международна купа „Варна“ 1-во място през 2018 г. Европейско първенство в Берлин 1-во място, открито първенство на Япония 2018 г. 3-то място. Николай Емилов състезател при юноши старша възраст национален състезател 2-ро място от Европейското първенство провело се в Русия през 2018 г., Веселин Йовчев състезател при юноши старша възраст шампион и носител на купа за най-висок боен дух от международна купа Шумен, участник на много национални състезания. Симона Петрова и Габриела Николова медалисти  и участнички в международни и национални турнири. Сестрите Силвена и Кристияна Якоб медалисти  в  национални турнири. 
През спортно състезателната 2020 г. в предвид извънредната пандемична обстановка във връзка с Ковид 19 „ СК СТИХИЯ" взе частично участие в държавните и международните първенства от календара на Българска Kарате Киокушин  Федерация /БККФ/, тъй като част от тях не се проведоха. Общия резултат от спортните постижения в държавните първенства и шампионати е: Държавно първенство юноши, девойки старша и младша възраст, мъже и жени – проведено на 24.10.2020 г. в гр. Стара Загора с класирали се: Виктория Наскова 50 кг. – първо място, Николай Емилов 70 кг. -второ място и Габриела Яворова категория 65 плюс – трето място.

Спортен клуб „Авитохол” гр.Нови пазар е основан през април 2013 г., към момента треньорът на отбора Десислав Ганчев тренират мъже, жени и деца от различни възрастови групи, които са състезатели в различни стилове. Един от състезателите  на СК „Авитохол”  Али Али е многократен шампион в различни стилове, той става част от  националния отбор по кик бокс и муай тай. През 2016 г., същият представлява Спортен клуб „Авитохол” гр.Нови пазар на световното първенство в Република Ирландия в един от най – тежките стилове в кик бокса, а имено стилът К - 1.
През 2017 год. Радослав Радков стана сребърен медалист по кик бокс, стил фул контакт от Скопие, Македония, а през  2018 г. е и бронзов медалист от световната купа в Будапеща, Унгария, национални състезания и многократен републикански шампион на България.  През 2020 година СК „Авитохол” завоюва 3 златни, 3 сребърни и 4 бронзови отличия от държавни първенства на Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай тай. През 2021 г.  до момента СК „Авитохол” има 1 златен и един сребърен медал от държавни първенства.


Тенис на маса:

Тенисът на маса е един от основните спортове, който се е развивал през годините в гр. Нови пазар. Провеждали се много градски и общински първенства, чрез които тенисът на маса добива голяма популяризация. Участия в надпреварите са вземали, състезатели от всички съществуващи към тогавашния момент предприятия, заводи и държавни учреждения. Най – големите постижения за нашия град носят състезателите от клуб по тенис на маса на бившия вече завод  „Китка – Нови пазар, които печелили многократно призови места /медали и купи/ от национални олимпиади. След постиженията на местните ентусиасти, същите вземат решение  да създадат и спортен клуб по тенис на маса в гр. Нови пазар. 

Спортен клуб по тенис на маса „Ботев” Нови пазар е създаден през 2016 г., а през 2018 е създаден спортен клуб по тенис на маса „Ботев 2”, като членовете му са предимно младежи на възраст от 18-20 години,  които в момента играят в „ В1 и В 2” на държавно първенство по тенис на маса. 
За краткият период те вземат участие в турнирни от национални състезания по тенис на маса с двата съществуващи отбора, което ги прави уникални в сравнение с по-големите спорни клубове по тенис на маса, за което често получават адмирациите на Българската федерация по тенис на маса. Вземат участие в състезания, които се провеждат в Шумен и Варна, при което заемат призови места. Целта на спортният клуб е да се популяризира тениса  на маса, като се привличат все повече млади състезатели.