Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HH0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121N2

Туристическа информация

Дата на публикуване: 20.08.2020
Последна актуализация: 30.11.2022

Община Нови пазар е сред водещите туристическите дестинации в страната, поради уникалното си географско разположение до значими исторически обекти, свързани с историята на България.

Разположена е в живописен район между Лудогорското и Провадийското плато. Отстои на 25 км. от областния център Шумен и на около 70км. от град Варна.

Гр. Нови пазар се намира в непосредствената близост до първите български столици, Плиска и Преслав, както и Мадара с уникалния скален релеф, изсечен в скалите.

Община Нови пазар е домакин на 3 национални конкурса:

Литературен конкурс "Калина Малина" за детско-юношеска литература. Провежда се веднъж на три години от 1984г. до сега. Лауреати на конкурса са Николай Зидаров, Асен Босев, Иван Цанев, Георги Струмски, Недялко Йорданов, Валери Петров и Леда Милева.

Национален конкурс за акордеонисти "Танцуващи клавиши". Провежда се ежегодно от 29.04. до 02.05. Тук си дават среща най-талантливите изпълнители от музикалните училища, паралелки, школи, както и от Музикалната академия. Конкурсът е трамплин за по-нататъшната изява на много млади хора.

Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави "Вълшебни ритми". Провежда се всяка година от 14 до 16 май. Конкурсът два поле за изява на индивидуални изпълнителя и камерни състава.

Всяка година, през месец юли, местността Станата е сцена на двудневен музикален маратон, където стотици почитатели на поп и рок музиката имат уникалната възможност да празнуват заедно. Организатори са Община Нови пазар и мотоклуб "Мадарски конници МСС".

ВИДЕО

Видео на Българска национална телевизия "Туризъм.БГ" - 1 и 2 част

Филм за мозайките и стенописите в НЧ "Христо Ботев-1872" Нови пазар

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Часовникова кула - символ на града

Часовникова кула

Старата часовникова кула се е намирала на двадесетина метра югозападно от настоящото й местоположение. Строена е през 1826 година. Камбаната й е отлята в Габрово, по поръчка на Мемиш бей. 
В по-голямата си част е изградена от големи каменни блокове от руините на древна Плиска, каквато е практиката тогава в цялата околия. На сегашното си място е пренесена през 1865-1868 година, за да не пречи на градския конак. 

Кулата е висока 18 метра  и се състои се от две главни части – основно тяло от каменна зидария и лека дървена надстройка над него. Интересното и оригиналното на конструкцията е, че отвътре тя цялата е кух цилиндър, в който е разположено извитото дървено стълбище.
На времето, за ниско застроения и разстлан в равното град Ени пазар, кулата е била нещо подчертано доминиращо в общия му силует. 
 

Килийно училище

Килийно училище

Килийното училище в град Нови пазар още носи възрожденския дух от времето на Българското Възраждане. 
През 30-те години на XIX  век е отбелязан подем на националното чувство у новопазарци. Заслуга за това има и бъдещият пръв учител в Нови пазар - Илия Вълчев, който през 1934 година се установява със семейството си в Нови пазар. Заедно със своята баба Рада - будна българка, започват агитация в полза на школото. Баба Рада и Илия ходят по българските къщи да убеждават родителите да дават децата си да учат. 
Първоначално децата не можели да свикнат и да се привържат към учителя, но после останали много радостни и доволни. С течение на времето все повече новопазарци се убеждават, че трябва да бъде открито училище, където техните деца да се научат на четмо и писмо. 
С помощта на родолюбивите местни първенци Петко Курооглу, Вълчо Марковчелъ и Мирчо Радооглу, от Южна България е доведен майстор Вълко, на когото възлагат задачата да построи къща, която да бъде както дом за семейството на учителя Илия Вълчев, така и училище, където децата да се научат на четмо и писмо.

Килийното училище е завършено през 1840година. Тогава започва и обучението на деца. Децата се обучават на църковно-славянски, като се изучават църковно-служебни книги Псалтир, Часослов и Апостол. Килийното училище се помещава в къщата на Илия Вълчев до 1846година, когато той е ръкоположен за свещеник. Новопазарци не желаят да останат без училище и наемат за учител Даскал Марин от Шумен, който учителства тук 2 години – до 1848 година. След него за година учителства един монах, останал в спомените на новопазарци като Дядо Духовник, а след това в периода 1853-1856 година в Нови пазар е учител Стефан Ненков от Жеравна.

Археологическа музейна сбирка

Архиологическа музейна сбирка

В сградата на археологическата сбирка са изложени експонати, открити при археологически разкопки и експедиции в околностите. Представена е културата на племената и народите, населявали новопазарския район от старокаменната епоха до Късното средновековие. Множество селища, крепости и некрополи, както от античната и късноантичната епоха, така и от времето на Първото и Второто българско царство, свидетелстват, че земите са били винаги гъсто населени. Една от най-интересните находки са тези от трако-римската епоха, тогавашното ювелирно изкуство, представено със златни накити, открити в близост до града.

Най-старите материали са от периода на новокаменната епоха (6000-4000 г.пр.н.е.) и Каменно-медната епоха (4000-3000 г.пр.н.е.) – оръдия на труда и ритуални предмети.

Най-високо оценени са двата бронзови балсамарии, единият от които представлява мъжки бюст, вероятно Аполон.

Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“

Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“

Художествената галерия е създадена през 1974 год. Притежание на галерията са над 1000 платна и пластични творби. В галерията редовно се провеждат изложби на художници и занаятчии от града, както и на млади таланти от местните училища.

През годините тя се утвърждава като един от най-значимите културни институти в гр.Нови пазар.

През 2018 год. се извърши основен ремонт на сградата на Галерията. Изцяло са обновени изложбените зали, административната част и хранилищетото. Финансирането е изцяло от Община Нови пазар и е на стойност 40 000,00 лева.

 

ТУРИЗЪМ

Плиска (национален историко-археологически резерват)

Плиска

Резерватът представлява археологически разкопки, които разкриват градоустройството на първата българска столица. Намира се на 6 км от гр. Нови пазар. Днес Плиска е малко населено място, но останките разкриват един далечен, величествен свят. Там може да видите стария град, разделен на две части - вътрешна и външна част. Най-запазени са портата на града и базиликата, която е била средище на българската култура и писменост и най-вероятно там са работили учениците на Кирил и Методий.

Голяма базилика в Плиска

Базилика плиска

Голямата базилика в Плиска е построена през 875 г. и представлява е религиозно-дворцов комплекс, в чиито предели влизат базилика, манастир и архиепископски дворец. Намира се до Националния историко-археологически резерват Плиска и е един от най-големите храмове в Югоизточна Европа през Средновековието. В продължение на няколко стотин години е изпълнявала функциите на катедрален храм и княжеска, манастирска и епископска църква. Базиликата е била оградена с каменна стена с височина над 4 м.

Мадарски конник

Мадарски конник

Средновековният скален барелеф Мадарски конник се намира в близост до село Мадара, на 12 км от град Нови пазар. Паметникът е изсечен на 23 метра от земята. Археологическите сведения сочат, че релефът е изсечен през VIII век и е дело на прабългарите, като символ за величието на българската държава. Според някои теории конникът е хан Тервел, а според други - хан Омуртаг. Мадарският конник е единственият запазен скален релеф в Европа, който датира от периода на Средновековието.

Динея (крепост)

Крепост Динея

Останките от късно-античният средновековен римски град-крепост Динея се намират в местността Хисаря, на около километър източно от село Войвода и около 16 км от град Нови пазар. Динея е разположена на малко плато в местността Хисаря, ограничено от дерета. На около 1,5 км североизточно от крепостта е разположена антична тухларница.

 

 

Шуменска крепост

Шуменска крепост

Шуменската крепост, известна в Шумен и като Старият град, се намира на Шуменското плато, на 3 км западно от град Шумен и на 31 км от град Нови пазар. Мястото е било заселено преди повече от 3000 г. Първото поселение е от 12 век пр. н.е. Историко-археологическият резерват Шуменска крепост работи целогодишно. Общата площ на крепостта е около 32 декара, но значителна част от населението е живеела извън стените, в подградието. Крепостта дава богата информация за военния, културния и стопанския живот на своето време.

Създателите на българската държава

Създатели на българската държава

„Създателите на българската държава“, известен също като „1300 години България“, е архитектурен комплекс, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Намира се на 33 км от град Нови пазар. Монументът е разположен в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато – на 450 метра н.в. и се извисява над град Шумен. Открит е през ноември 1981 г. Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали.

В композицията се намират фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух (на кон), който забива меча си в земята и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“.

Велики Преслав (археологически резерват и музей)

Велики Преслав

Националният историко-археологически резерват и музей Велики Преслав е разположен върху останките на старата българска столица Велики Преслав и заема около 500 хектара от площта и. Намира се на 47 км от град Нови пазар. Основан е на 26 октомври 1906 г. В музея има изложени части и предмети от града, намерени при разкопките. В резервата и наоколо има многобройни недвижими паметници, а експозицията на музея представя произведения на средновизантийското и старобългарското изкуство. Тук се съхраняват над 35 хиляди предмета, като около 1700 от тях са изложени за посетителите. Сред тях могат да се видят уникати като Преславското златно съкровище, керамичната икона на Св. Теодор Стратилат и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир.

Музей на мозайките

музей на мозайките

Музеят на мозайките в Девня е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в края на III - началото на IV век (времето на Константин I Велики). Намира се на 38 км от град Нови пазар. Сградата заема площта на цял квартал с дължина 37,15 м и ширина 37,75 м, като планът и следва традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Стените на жилищните помещения са били покрити със стенописи и цветни мазилки, както и с гипсови щукатури. Пет от помещенията в сградата са покрити с многоцветни подови мозайки, които представляват едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, открити в България, останали от онова време.

Провадия - Солницата

Провадия солница

Най-древният град на Европа – Провадия-Солницата се намира в България, недалеч от Провадия. Той датира отпреди 6500 години и представлява укрепено с крепостни стени селище. Намира се на 44 км от град Нови пазар. Археолози определят възрастта на градчето между 4700 и 4200 пр.н.е. или около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация. Те още смятат, че там са живели около 350 души. Според учени селището е бил основен производител на сол. Жителите му изварявали вода от местен извор и от нея правели тухли от сол, които служели за съхраняване на месо. В града днес има останки от къщи на два етажа и изкопи, които са служели за изпълняване на ритуали, части от бастиони, порти и все още разследван малък некропол.

Побити камъни (Дикилиташ)

Побити камъни

Природният феномен Побити камъни е популярен още с имената Каменната гора и Дикилиташ. Намира се на около 18-20 км от град Варна и на 58 км от град Нови пазар. Разположен е на площ от 7 кв. км. Представлява ансамбъл от различни по форма и големина скални блокове, каменни колони, високи до 10 метра, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси и множество каменни късове, разпилени из целия комплекс.

 

Скален манастир - Хан Крум

Скален манастир - Хан Крум

Този скален манастир е разположен на Шуменското плато, в близост до село Хан Крум, в западния склон на Калугеровия боаз на 38 км от град Нови пазар. До манастира се стига по изсечена в скалата вита стълба, която в края си преминава в коридор, водещ към помещенията. За скалният манастир до село Хан Крум е използвана естествена пещера, която е била допълнително пригодена и дообработена за нуждите на монасите. Храмът е изкусно и прецизно изсечен направо в скалата. Манастирската църква се отличава от другите скални църкви в региона с това, че има конха. Освен църквата има още едно голямо помещение, което вероятно е било използвано като спално.

Пещера "Бисерна" ("Зандана")

Пещера Зандана

Пещера "Бисерна" ("Зандана") е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. Първите съобщения за нея са от 1928г от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж. Сериозното проучване започва през 1968г от шуменски и софийски спелеолози. В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани 2200м от пещерата.

През 2003г пещерният клуб при туристическо дружество "Мадарски конник" гр. Шумен продължава проучванията и открива нови галерии, при което дължината на пещерата "нараства" дo 2 16м.

Пещера "Бисерна" се намира в м. "Кьошкове", на 1км западно от гр. Шумен и на 404м надморска височина и на 30 км от град Нови пазар. Тя е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът й е на около 50м по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение. Развита е в два етажа (Горна и Долна галерия). Долният етаж е подземна река, чиито среден дебит е 8л/с. Галериите са разположени една над друга и са с постоянна вертикална връзка. Конфигурацията на пещера "Бисерна" следва югозапад-североизточна посока на развитие. Последователността на галериите е следната: Източна галерия, Малка галерия, Главна галерия, Водна галерия, Голяма зала, Красива зала, Сифона и Суха галерия. Пещерата се обитава от 14 вида прилепи, които образуват многочислени колонии във вътрешността и. Понастоящем естественият (стария) вход на пещерата е затворен, с което се цели опазване чистотата на пещерната река, фауната и пещерните образувания.

ХОТЕЛИ, КЪЩИ, СТАИ ЗА ГОСТИ

Семеен хотел "Бялото конче"
гр. Нови пазар
ул. "Петър Берон" №3
брой легла 12
Тел. 0897 986 400
e-mail: sonia_super66@abv.bg

Къща за гости "Дачев"
гр. Нови пазар
ул. "Княз Борис І" №15
брой легла 18
Тел. 0889 768 043
e-mail: petito82@abv.bg

Къща за гости "Краси"
гр. Нови пазар
местност "Бялата чешма"
брой легла 10
Тел. 0894 585 806
e-mail: krasimari@abv.bg

Стаи за гости
гр. Нови пазар
ул. "Шипка" №2
брой легла 6
Тел. 0878 406 699
e-mail: не

Къща за гости "Гардения"
гр. Нови пазар
ул. "Цар Симеон" №10
брой легла 8

Стаи за гости "Гардения"
гр. Нови пазар
ул. "Ген. Вл. Заимов" №5
Тел. 0897 882 501
e-mail: tempora_rd@abv.bg

Самостоятелни стаи за гости
гр. Нови пазар
ул. "Хаджи Димитър" №11
брой легла 10
Тел. 0899 834 761
e-mail: sonia_super66@abv.bg

Къща за гости  "Катерина"
с. Стан, община Нови пазар
ул. "Никола Димитров" №11
брой легла 10
Тел. 0878 622 052
e-mail: не